Skip to content

Mammakläder

Mammakläder

En graviditet är en spännande, underbar och ibland ganska förvirrande tid. För blivande mammor kan det här med mammakläder skapa en hel del frågor. En av de första frågorna är när man egentligen ska börja med mammakläder. Ska man införskaffa gravidplagg så fort man fått ett plus på stickan eller behövs de först i slutet av graviditeten? Det är naturligtvis en ytterst individuell fråga. Ofta är byxor ett av de första plaggen som ska införskaffas. När de vanliga byxorna känns tighta är det dags att prova ut en gravidvariant. Här svarar vi på några vanliga funderingar och frågor om kläder för gravida.

Idag finns det gott om trendiga mammakläder

Mammakläder har blivit trendigt

Tiden då mammakläder var ytterst funktionella, men i ärlighetens namn ganska fula, plagg är förbi. Mammamodet har blivit trendigt och idag är det lätt att hitta moderiktiga plagg för hela graviditeten. Nu är det enkelt för den gravida att känna sig fint klädd såväl till vardags som till fest. Snygga skärningar och detaljer ger mammaplaggen det lilla extra och smickrar figuren. Det är vanligt att den som är gravid ”gömmer sig” i stora och vida plagg. Men faktum är att experter brukar tipsa om att framhäva de nya kurvorna i kläder som visar formerna. För visst är det vackert med en framhävd bebisbula?

Vilka material ska mammakläder helst vara tillverkade i? Ett tips är att satsa på mjuka och sköna material som inte skaver. Stretchiga bomullstoppar och bekväma klänningar i jersey sitter behagligt. Den ekonomiskt lagda kan välja så kallade två-i-ett-plagg som även går att använda efter graviditeten. Toppar med amningsfunktion är ett exempel på ett sådant plagg. Det finns en rad smarta lösningar som låter din växande mage ta större plats utan besvär. Mjuka och höga skärningar som omfamnar en bra bit upp på magen är en lösning som många gillar. Omlott- och empireskärningar är exempel på skärningar som smickrar den gravida kroppen.

En basgarderob för växande magar

Vilka måste-plagg finns det i den gravidas basgarderob? Vilka plagg du behöver under en graviditet är naturligtvis individuellt. En del får ganska snabbt en stor mage andra kanske bara har en relativt liten bula först mot slutet av graviditeten. Det finns de som aldrig skulle få för sig att köpa mammakläder, utan mixtrar med säkerhetsnålar för att stänga byxor och töjer ut sina tröjor. Men för den som inte vill förstöra sina gamla kläder, eller har en garderob med extremt vida kläder, kan ett basutbud av mammaplagg vara på sin plats. Sköna underkläder som sitter bra, några par byxor eller tights och ett par toppar kommer man långt med.

Tänk på att komplettera din befintliga garderob med mammakläder alltefter som graviditeten fortskrider. Ett par gravidstrumpbyxor kan bäras under den lite vidare klänningen, en t-shirt för gravida under favoritkoftan osv. Ofta uppstår klädproblem för den gravida kvinnan på vintern. Att vara höggravid på sommaren kan vara tungt, men ur ett garderobsperspektiv är det ganska enkelt. Några luftiga sommarklänningar och en cardigan och garderoben är fixad. På vintern däremot kan det vara omöjligt att stänga den vanliga vinterjackan, då kan det löna sig att investera i en jacka för en växande mage.

Mammakläderna kan hänga med även efter barnets födelse

När barnet väl kommit, då behövs väl ändå inte mammakläder längre? Vi ser ofta bilder på kändisar och kungligheter som fräscht stylade promenerar ut från bb i tighta byxor och vackra klänningar. Håret är perfekt och make-upen på plats. Att inte komma i sina vanliga jeans den närmsta tiden efter en förlossning är fullt normalt. Det är lätt att svepas med av medias, i många fall, glammiga bild av den nyblivna mammakroppen. Många är nöjda med att de tog med sig ett par mammajeans eller en rymlig kjol till bb. Det är betydligt bekvämare än att pressa ner en nyförlöst kropp i ett par tighta plagg. Mammakläder är ofta investeringar som är användbara även när den nya familjemedlemmen gjort entré!