Skip to content

Inför graviditeten

Många kvinnor drömmer om att få barn. Men att bli gravid är inte lika lätt för alla och det är ingen självklarhet. För vissa kan det gå väldigt fort och för andra kan det ta flera år innan de lyckas. Inför graviditeten finns det några viktiga saker som är bra att tänka på, både för kvinnan och mannen. Hälsan är väsentlig när det kommer till graviditet. En graviditet är fysiskt ansträngande och ju mer hälsosam man är desto bättre kommer kroppen att klara av att bära ett barn. Att förbereda sig inför graviditeten är minst lika viktigt som att förbereda sig inför förlossningen.

Viktigt att tänka på inför graviditeten

Inför graviditeten – några viktiga punkter

Det är ingen hemlighet att kvinnor som är vältränade får en lättare graviditet, som i sin tur kan leda till en lättare förlossning. Vikten är ett känsligt ämne för många kvinnor, men många gånger spelar det en avgörande roll när det kommer till chanserna att bli gravid. Det är inte bara övervikt som påverkar fertiliteten, utan även undervikt. Det är viktigt att ha bra kostvanor, det vill säga att äta nyttigt. Med en sund och varierad kost hjälper man kroppen. Viss mat och dryck kan vara särskilt gynnsamma, som till exempel spannmålsprodukter, mandlar och fisk. Inför graviditeten är det viktigt med vitaminer och mineraler, såsom vitamin C, zink och omega-3.

Folsyra är en B-vitamin som man inte får i sig i tillräckliga mängder enbart genom en sund kost. Därför är det viktigt för kvinnor att ta folsyra som tillskott både innan och under graviditeten. Folsyra spelar en viktig roll i början av graviditeten. Inför graviditeten finns det några viktiga punkter att tänka på även för mannen, som att till exempel vissa livsmedel, nikotin och alkohol kan påverka spermiekvaliteten. Män som röker producerar färre spermier. Givetvis bör inte heller kvinnor röka och dricka. Detta borde vara en självklarhet för alla. Kvaliteten på äggen kan påverkas av rökning. Man bör även tänka på sitt kaffeintag, stor koffeinkonsumtion påverkar fertiliteten.

När inträffar ägglossningen?

Under ägglossningen har man störst chans att bli gravid, därför är det avgörande att ta reda på när den inträffar. Oftast infaller ägglossningen fjorton dagar före nästa mens. Det finns flera sätt att ta reda på när det är dags för ägglossning, som till exempel ägglossningstester och ägglossningskalkylatorer. Många tar även tempen, den brukar sjunka 12-24 timmar innan det är dags för ägglossning. Det finns appar som man kan ta stor hjälp av när det kommer till planering inför graviditeten. En av dessa appar är Natural Cycles, genom denna kan man bland annat få information om när man är fertil, när man har ägglossning och när man är gravid.

Inför graviditeten är det även viktigt att lära känna sin menscykel. Det finns mycket som påverkar menscykeln. Menscykeln är många gånger olika lång, den ändras även ju äldre man blir. Man börjar räkna menscykeln från första dagen man har mens fram till dagen innan nästa mens börjar. Även preventivmedel påverkar menscykeln. Kosten, hälsan och stress är också sådant som spelar roll. Under menscykelns lopp förändras kroppen och om man lär känna ens kropp kommer man lättare att hitta fram till när tidpunkten för befruktning är störst. Menscykeln har olika faser, bland annat blödningsfasen, förfruktsamma fasen, fruktsamma fasen, ägglossning och den postfruktsamma fasen. Att ha koll på sin menscykel är väldigt viktigt och avgörande, särskilt inför graviditeten. Det finns även appar för menscykeln, som hjälper en att hålla reda på sin mens.

Många faktorer som spelar roll

Inför graviditeten bör man vara försiktigt när det gäller läkemedel. Om man tar medicin kontinuerligt för något bör man prata med sin läkare. Detta är en viktig utgångspunkt när man planerar en graviditet. Man bör även vara försiktig med smärtstillande, som till exempel Ipren inför graviditeten. En annan viktig sak är att försöka stressa mindre. Förhöjda nivåer av kortisol, som är ett stresshormon hämmar bland annat LH, som är ett hormon som stimulerar könshormonerna. Det finns fler tips och råd för dem som försöker bli gravida och för dem som vill öka chanserna. Punkterna som nämnts ovan är viktiga att tänka på och spelar många gånger en avgörande roll inför en graviditet.